İTÜ Bilişim Enstitüsü Bilgi ve Haberleşme Mühendisliği Programı doktora öğrencisi Hakan Alakoca’nın “6G Telsiz Ağları için Ultra-Bağlantılılık: İHA ve Akıllı Yansıtıcı Yüzeylerle Heterojen Ağ Tasarımı” başlıklı TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamındaki çalışması IEEE Communications Magazine dergisinde yayımlandı.
 
Araştırmacılar; Hakan Alakoca, Doç. Dr. Mustafa Namdar, Doç. Dr. Sultan Aldırmaz-Çolak, Dr. Mehmet Başaran, Dr. Öğr. Üyesi Arif Başgümüş, Prof. Dr. Lütfiye Durak-Ata ve Prof. Dr.  Halim Yanıkömeroğlu 6G ağlarında akıllı yansıtıcı yüzeylerde işaret işleme mekanizmalarına yönelik çeşitli fiziksel katman güvenlik zafiyetleri üzerine çalıştı.
 
“Metasurface Manipulation Attacks: Potential Security Threats of RIS-Aided 6G Communications” başlıklı makale IEEE Communications Society tarafından 6G ağları için fiziksel katman güvenliği alanında son 5 yılın (2018-2023) en iyi yayınları (IEEE Best Readings) arasında gösterilmeye değer bulundu.
 
6G ağlarında fiziksel katman güvenliği alanında seçilen bu makaleler, haberleşme teknolojileriyle ilgili olası yeni sorunları belirleyip yenilikçi çözümler sunarak gelecekteki tasarımlara dünya çapında yön veriyor.

Haberin devamı için tıklayınız.

İTÜ Bilişim Enstitüsü

bilisim-anasayfa-hakkimizda

İTÜ Bilişim Enstitüsü, Bilişim Uygulamaları, Bilgisayar Bilimleri, Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik ile İletişim Sistemleri Anabilim Dallarında aşağıda yer alan programlarda lisansüstü düzeyde eğitimler veren, bu alanlarda temel ve uygulamalı araştırmalar yapan bir birimdir.

Enstitü öğretim üyeleri ile öğrencileri, elektromanyetik alanlar, haberleşme sistemleri/regülasyonları, hesaplamalı malzeme tasarımı, hesaplamalı kimya/biyoloji, kriptografi, işaret/veri işleme/görselleştirme, büyük veri yönetimi, iklim ve okyanus bilimleri, termodinamik modelleme, haberleşme ağları ve moleküler enformatik alanlarında ulusal ve uluslar arası kuruluşlarca desteklenen araştırmalar yürütmektedir.

Enstitü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından alınan ödüllerden bazıları:

  • En Etkili Bilim İnsanları Listesi; Doç.Dr. B. Uğur Töreyin (Dr. John PA Ioannidis, K. W. Boyack ve J. Baas’ın PLOS Biology dergisinde yayımlanan makalesi)
  • 2020 Uluslararası Öğrenciler Proje Yarışmasında, Fen Bilimleri kategorisinde en iyi proje ödülü, Beltus Nkwawir Wiysobunri
  • Dr. Abdulkerim Çapar'ın da kurucu ortakları arasında yer aldığı Argenit firması, İTÜ ARI Teknokent’in “Ulusal-Uluslararası Destekler” Birincilik ödülünü almıştır.
  • TÜBİTAK 2242 Öncelikli Alanlarda Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması: İstanbul bölgesi birinciliği - Ahmet Burak Özyurt
  • ICAT'18 Konferansında En İyi Sunum Ödülü: Sena Efsun Cebeci, 2018
  • Tübitak Teşvik Ödülü; 2016 Doç.Dr. Adem Tekin
  • Amerikan Isıtma Soğutma ve İklimlendirme Derneği tarafından “Teknik Makale” ve “Willis H. Carrier” Ödülü; 2016 Yrd.Doç.Dr. H. Salih Erden
  • Bilim Kahramanları Derneği Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü; 2016 Doç.Dr. B. Uğur Töreyin PRACEdays 2016 konferansında En İyi Poster Ödülü; Samet Demir
  • İTÜ En Başarılı Tez Ödülü; 2016 Hatice Gökcan

Enstitü bünyesinde, Devlet Planlama Teşkilatı desteğiyle kurulan bir Yüksek Başarımlı Hesaplama Laboratuvarı da bulunmaktadır.