İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. M. Serdar Çelebi gözetiminde, 3 Kasım 2023 Cuma günü düzenlenen "Cardiovascular Blood Flow Simulation - Aorta & Coronary Artery" başlıklı hibrit seminerde, doktora adayı Reza Daryani tarafından aort kapak kalsifikasyonu ve sonrasında oluşan darlığı inceleyen bir çalışma sunuldu. Bu çalışmada, Immersed Boundary Method (IBM) kullanılarak IBAMR yazılımı ile aort kapakçığının hemodinamik karakterizasyonu yapıldı. Kalsifikasyonun derecesinin artmasıyla kan akışı ve yaprakçık hareketlerinin nasıl etkilendiğine odaklanıldı. Elde edilen ilk bulgular, kalsifikasyonun artmasının, kapakçıkların düzensiz kapanmasına ve jet akışının güçlenmesine yol açtığını gösterdi. Ayrıca, kalsifikasyonun aort duvarına uyguladığı yüksek duvar gerimesi ve sonuçta oluşabilecek endotel hasarı üzerinde duruldu. Yüksek lisans öğrencisi Hacer Duzman ise gerçek bir bireyin bilgisayarlı tomografi görüntülerinden üç boyutlu koroner damarların elde edilme aşamalarını, mesh oluşturma sürecini, kan akış parametrelerini ve sınır koşullarını detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, hesaplamalı akışkanlar mekaniği modelleme ve simülasyon aracı olan OpenFOAM®'u kullanarak, geometride oluşabilecek farklı anormalliklerin, hemodinamik indeksler aracılığıyla kan akışını nasıl etkilediğini inceledi ve bu önemli bulguları katılımcılara aktardı.

Seminer, kardiyovasküler alandaki bu araştırmaların hem bilimsel hem de klinik açıdan büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, multidisipliner çalışmaların önemi üzerinde durdu.

İTÜ Bilişim Enstitüsü

bilisim-anasayfa-hakkimizda

İTÜ Bilişim Enstitüsü, Bilişim Uygulamaları, Bilgisayar Bilimleri, Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik ile İletişim Sistemleri Anabilim Dallarında aşağıda yer alan programlarda lisansüstü düzeyde eğitimler veren, bu alanlarda temel ve uygulamalı araştırmalar yapan bir birimdir.

Enstitü öğretim üyeleri ile öğrencileri, elektromanyetik alanlar, haberleşme sistemleri/regülasyonları, hesaplamalı malzeme tasarımı, hesaplamalı kimya/biyoloji, kriptografi, işaret/veri işleme/görselleştirme, büyük veri yönetimi, iklim ve okyanus bilimleri, termodinamik modelleme, haberleşme ağları ve moleküler enformatik alanlarında ulusal ve uluslar arası kuruluşlarca desteklenen araştırmalar yürütmektedir.

Enstitü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından alınan ödüllerden bazıları:

  • En Etkili Bilim İnsanları Listesi; Doç.Dr. B. Uğur Töreyin (Dr. John PA Ioannidis, K. W. Boyack ve J. Baas’ın PLOS Biology dergisinde yayımlanan makalesi)
  • 2020 Uluslararası Öğrenciler Proje Yarışmasında, Fen Bilimleri kategorisinde en iyi proje ödülü, Beltus Nkwawir Wiysobunri
  • Dr. Abdulkerim Çapar'ın da kurucu ortakları arasında yer aldığı Argenit firması, İTÜ ARI Teknokent’in “Ulusal-Uluslararası Destekler” Birincilik ödülünü almıştır.
  • TÜBİTAK 2242 Öncelikli Alanlarda Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması: İstanbul bölgesi birinciliği - Ahmet Burak Özyurt
  • ICAT'18 Konferansında En İyi Sunum Ödülü: Sena Efsun Cebeci, 2018
  • Tübitak Teşvik Ödülü; 2016 Doç.Dr. Adem Tekin
  • Amerikan Isıtma Soğutma ve İklimlendirme Derneği tarafından “Teknik Makale” ve “Willis H. Carrier” Ödülü; 2016 Yrd.Doç.Dr. H. Salih Erden
  • Bilim Kahramanları Derneği Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü; 2016 Doç.Dr. B. Uğur Töreyin PRACEdays 2016 konferansında En İyi Poster Ödülü; Samet Demir
  • İTÜ En Başarılı Tez Ödülü; 2016 Hatice Gökcan

Enstitü bünyesinde, Devlet Planlama Teşkilatı desteğiyle kurulan bir Yüksek Başarımlı Hesaplama Laboratuvarı da bulunmaktadır.