İTÜ Bilişim Enstitüsü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kemal Bıçakçı alanında çok önemli bir eser olan 'Siber Güvenliğe Giriş - Bilgisayar Güvenliği ve İnternet - Araçlar ve Mücevherler' başlıklı kitabın çevirisini yaparak mevcut Türkçe kaynaklara değerli bir eder eklemiştir. İlgili kitap Palme Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. 


Prof. Dr. Kemal Bıçakçı Kimdir?

Kemal Bıçakcı, yakın tarihte İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsüne geçmiştir. Daha öncesinde,  TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi idi. Ayrıca, kimlik ve erişim yönetimi alanında faaliyet gösteren ve davranışsal biyometri konusunda uzmanlaşan Securify şirketinin kurucu ortağıdır.

15 yıldan fazla süredir Bilgi Güvenliği, Kriptografi, Bilgisayar Ağları ve diğer konularda lisansüstü ve lisans düzeyinde dersler vermektedir. Doktorasını 2003 yılında Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden almıştır. 2004 ve 2006 yılları arasında, Amsterdam Vrije Üniversitesinde, SecurE-Justice adlı AB FP6 projesinde Prof. Tanenbaum ile çalışan bir doktora sonrası araştırmacısıydı. Bundan önceki araştırma deneyimi Güney Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles, ABD’de yaptığı yüksek lisans çalışmaları sırasında araştırma görevlisi olarak katıldığı birkaç NSF destekli güvenlik projesini içerir. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK) tarafından finanse edilen 6 araştırma projesini yönetmiştir / yönetmektedir.
Hacettepe Üniversitesi’nde lisans mezuniyet projesi ile başlamış olan ve güvenlik ve ilgili konularda 25 yılı aşan araştırma deneyimine sahiptir. Mevcut araştırma alanları arasında bilgi güvenliği, uygulamalı kriptografi, insan-bilgisayar etkileşimi ve kullanılabilirlik konuları yer almaktadır. 20’den fazla uluslararası dergi ve 30’dan fazla konferans makalesi yazmıştır. Makaleleri yüksek oranda alıntılanmıştır (h-endeks: 22, Google Scholar). Computer Standards and Interfaces (Elsevier) dergisinin Yayın Kurulunda görev yapmaktadır.

İTÜ Bilişim Enstitüsü

bilisim-anasayfa-hakkimizda

İTÜ Bilişim Enstitüsü, Bilişim Uygulamaları, Bilgisayar Bilimleri, Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik ile İletişim Sistemleri Anabilim Dallarında aşağıda yer alan programlarda lisansüstü düzeyde eğitimler veren, bu alanlarda temel ve uygulamalı araştırmalar yapan bir birimdir.

Enstitü öğretim üyeleri ile öğrencileri, elektromanyetik alanlar, haberleşme sistemleri/regülasyonları, hesaplamalı malzeme tasarımı, hesaplamalı kimya/biyoloji, kriptografi, işaret/veri işleme/görselleştirme, büyük veri yönetimi, iklim ve okyanus bilimleri, termodinamik modelleme, haberleşme ağları ve moleküler enformatik alanlarında ulusal ve uluslar arası kuruluşlarca desteklenen araştırmalar yürütmektedir.

Enstitü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından alınan ödüllerden bazıları:

  • En Etkili Bilim İnsanları Listesi; Doç.Dr. B. Uğur Töreyin (Dr. John PA Ioannidis, K. W. Boyack ve J. Baas’ın PLOS Biology dergisinde yayımlanan makalesi)
  • 2020 Uluslararası Öğrenciler Proje Yarışmasında, Fen Bilimleri kategorisinde en iyi proje ödülü, Beltus Nkwawir Wiysobunri
  • Dr. Abdulkerim Çapar'ın da kurucu ortakları arasında yer aldığı Argenit firması, İTÜ ARI Teknokent’in “Ulusal-Uluslararası Destekler” Birincilik ödülünü almıştır.
  • TÜBİTAK 2242 Öncelikli Alanlarda Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması: İstanbul bölgesi birinciliği - Ahmet Burak Özyurt
  • ICAT'18 Konferansında En İyi Sunum Ödülü: Sena Efsun Cebeci, 2018
  • Tübitak Teşvik Ödülü; 2016 Doç.Dr. Adem Tekin
  • Amerikan Isıtma Soğutma ve İklimlendirme Derneği tarafından “Teknik Makale” ve “Willis H. Carrier” Ödülü; 2016 Yrd.Doç.Dr. H. Salih Erden
  • Bilim Kahramanları Derneği Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü; 2016 Doç.Dr. B. Uğur Töreyin PRACEdays 2016 konferansında En İyi Poster Ödülü; Samet Demir
  • İTÜ En Başarılı Tez Ödülü; 2016 Hatice Gökcan

Enstitü bünyesinde, Devlet Planlama Teşkilatı desteğiyle kurulan bir Yüksek Başarımlı Hesaplama Laboratuvarı da bulunmaktadır.